Rigtig oksehud - eller kun okselæder

Rigtig oksehud - eller kun okselæder

Oksehud (ca. 800 - 1400 kr pr. m2): Er betegnelsen for oksehudens hårside (narven), der anvendes til møbelbeklædning i en tykkelse fra 1 - 1,6 mm. Dette er den seje, slidstærke og værdifulde del af huden, med porer og hårsække der sikrer gode åndeegenskaber, så oksehud både er behagelig at sidde på, og at røre ved. Det resterende 3-4 mm tykke lag af den ca. 5 mm tykke fuldhud har ru overflade på begge sider, og hedder spalt.

Okselæder (ca. 150 - 200 kr. pr. m2): Dette lag spalt kan igen deles i helt tynde spaltlag. Når disse tynde lag påklæbes eller påstøbes et narvlignende dækkende overfladelag af plasticlak eller plasticfilm*) på den ene side, og dermed kommer til at se ud som den langt mere værdifulde rigtige oksehud, men er plastic på brugssiden, må produktet alligevel kaldes okselæder, endog ægte læder, men aldrig oksehud.

*) Kunstlæder (ca 15 - 30 kr. pr. m2): Når plasticfilmen (kunstlæderfilmen) klæbes eller støbes ovenpå et tyndt fibermateriale eller lærred, kaldes dette sammenlagte materiale for læderlook eller skai. Eller i ternet eller blomstret udseende voksdug, og må naturligvis ikke kaldes læder. Men indgår der i denne lærred eller fiberbagside på plasticlaget, blot en lille del fibre af læderstøv, et spildmateriale der bl.a. opstår når garverier spalter læder og når skofabrikker sliber sålelæder, og lidt af dette støv er bundet (bonded) = limet til bagsiden, sælges det plasticbelagte fibermateriale under betegnelser som bonded læder, regenereret læder, tekstillæder og andre vildledende navne, men det er stadig plastic til 15 - 30 kr pr. m2.